Bug Hitting update on launcher leaves me with white launcher

    Joined
    Aug 24, 2013
    Messages
    37
    Reaction score
    31
    can't start the game because the launcher goes white when I hit update.

    I'm pretty sure java is update, and the game hasn't done this before.
     

    DukeofRealms

    Count Duku
    Joined
    Sep 4, 2013
    Messages
    1,462
    Reaction score
    1,573
    • Schine
    What launcher are you using?

    Steam launcher:



    Java launcher:



    If you're using the Steam launcher, we can take a look at the logs. Right click on StarMade in the Steam library > Properties > General > SET LAUNCH OPTIONS... > enter '--verbose' (without the ') into the text box > OK

    Once you've done this, start the game as normal, press update, when it crashes, go to Steam\steamapps\common\StarMade and upload the launcher.log file here.

     
    Joined
    Aug 24, 2013
    Messages
    37
    Reaction score
    31
    What launcher are you using?

    Steam launcher:



    Java launcher:



    If you're using the Steam launcher, we can take a look at the logs. Right click on StarMade in the Steam library > Properties > General > SET LAUNCH OPTIONS... > enter '--verbose' (without the ') into the text box > OK

    Once you've done this, start the game as normal, press update, when it crashes, go to Steam\steamapps\common\StarMade and upload the launcher.log file here.

    I'm using the first one
    [doublepost=1492442269,1492440847][/doublepost]this is the log
    [doublepost=1492442320][/doublepost]there's a lot of "does not exist" in there, I re-downloaded the game, purged it numerous times and then re-installed.
     

    Attachments

    calani

    Dreaming of Sushi ~
    Joined
    Dec 17, 2015
    Messages
    47
    Reaction score
    108
    • Purchased!
    Could you run the launcher from the command line and provide me with the output?
    (Rarely, the Electron platform that the launcher is built atop throws warnings/errors/exceptions, and I'm currently unable to catch and log these, so in your case, launcher.log doesn't provide a clear picture of what happened.)

    You can find the command prompt by searching for it on the start menu. Start -> command prompt
    Alternatively, you can use Start -> Run -> cmd (or [Windows Key]+[R] -> cmd)

    Once it's running, type in the following commands:

    D:
    cd D:\Steam\steamapps\common\StarMade
    starmade-launcher.exe --verbose


    Then, perform all of the actions within the launcher to duplicate the white screen issue. Wait a little bit after it happens to see if the launcher recovers on its own (unlikely, but possible), and close the launcher if required. Afterwards, copy the launcher's entire command line output, save it in a txt file, and upload it here (or in a DM) along with launcher.log.

    This will allow me to see exactly what's causing the issue.



    (If you're having difficulty copy/pasting from the command line, scroll to the very top, click on the window's icon at the very top-left, go to Edit -> Mark within that menu, then click/drag to select the entire output, and hit [Enter] to copy it.)


    If any of my instructions aren't clear enough, let me know and I'll be happy to provide screenshots!
     
    Joined
    Aug 24, 2013
    Messages
    37
    Reaction score
    31
    I somehow fixed it, didn't get to run the commands, but all I had to do, was remove the data folder in /common/starmade/starmade then verified the game through the launcher.

    Worked like a charm after that.
     

    calani

    Dreaming of Sushi ~
    Joined
    Dec 17, 2015
    Messages
    47
    Reaction score
    108
    • Purchased!
    I somehow fixed it, didn't get to run the commands, but all I had to do, was remove the data folder in /common/starmade/starmade then verified the game through the launcher.

    Worked like a charm after that.

    Very strange. That should not have had any effect on the launcher.

    The only reason I can think of right off is a filesystem/drive error (or long drive spin-up) -- such a scenario could cause the launcher to hang (and thus fade to white) while waiting for Windows to read the affected file(s).
     
    Joined
    Aug 24, 2013
    Messages
    37
    Reaction score
    31
    I verified from steam, and the launcher.

    The java launcher got the game up, but never loaded into the game. now both work.
     

    calani

    Dreaming of Sushi ~
    Joined
    Dec 17, 2015
    Messages
    47
    Reaction score
    108
    • Purchased!
    My guess it that verifying from Steam fixed it -- it was likely caused by file corruption, which would cause apparently random issues.

    Good to know it's all working again! ^_^
     
    Joined
    Sep 4, 2013
    Messages
    1
    Reaction score
    0
    • Legacy Citizen
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cm/logic.smbpl does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cm/meta.smbpm does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cc/header.smbph does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cc/DATA/ENTITY_SHIP_Isanth Type-Zero Cc.0.0.0.smd3 does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cc/logic.smbpl does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cc/meta.smbpm does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Mb/header.smbph does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Mb/DATA/ENTITY_SHIP_Isanth Type-Zero Bm_1530016510954.0.0.0.smd3 does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Mb/logic.smbpl does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Mb/meta.smbpm does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Bc/header.smbph does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Bc/DATA/ENTITY_SHIP_Isanth Type-Zero Bc_1530016438573.0.0.0.smd3 does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Bc/logic.smbpl does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Bc/meta.smbpm does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cb/header.smbph does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cb/DATA/ENTITY_SHIP_Isanth Type-Zero Cc.0.0.0.smd3 does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cb/logic.smbpl does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./blueprints-default/Isanth Type-Zero Cb/meta.smbpm does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] ./StarMade-dedicated-server-linux.sh does not exist
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] Downloading: http://files.star-made.org/./build/...23628/./StarMade-dedicated-server-windows.bat
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] | To local: A:\steam\steamapps\common\StarMade\StarMade/./StarMade-dedicated-server-windows.bat
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] Downloading: http://files.star-made.org/./build/...28/./StarMade-dedicated-server-macosx.command
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] | To local: A:\steam\steamapps\common\StarMade\StarMade/./StarMade-dedicated-server-macosx.command
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] Downloading: http://files.star-made.org/./build/starmade-build_20200215_223628/./lib/LibraryJavaSound.jar
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] | To local: A:\steam\steamapps\common\StarMade\StarMade/./lib/LibraryJavaSound.jar
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] Downloading: http://files.star-made.org/./build/starmade-build_20200215_223628/./lib/ffmpeg/ffmpeg32.exe
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] | To local: A:\steam\steamapps\common\StarMade\StarMade/./lib/ffmpeg/ffmpeg32.exe
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] Downloading: http://files.star-made.org/./build/starmade-build_20200215_223628/./lib/ffmpeg/ffmpeg32
    [3704:0818/205809:INFO:CONSOLE(0)] | To local: A:\steam\steamapps\common\StarMade\StarMade/./lib/ffmpeg/ffmpeg32
    [11760:0818/205844:ERROR:atom_bindings.cc(37)] Fatal error in V8: CALL_AND_RETRY_LAST Allocation failed - process out of memory



    launcher does not understand that there is no A: partition anymore. Launcher needs to check where it is actually trying to put its data, and yes this is after verifying cache on steam. I will re-download entire game, ill update this post how it went.

    update, after complete reinstall everything works fine.
     
    Last edited: