Crashing at 94% load

    Joined
    Jan 22, 2015
    Messages
    73
    Reaction score
    32
    • Legacy Citizen
    • Community Content - Bronze 1
    The game has usually worked very well for me, but after this latest update (v0.19592), I am unable to make it past 94% on the load screen. It just hangs there and goes no further.

    I tried repairing the install, to no avail, and have even gone back and reloaded the previous version. That latest move has resulted in a corrupted jar file error upon starting Starmade. I'm to the point to where I'm thinking of reinstalling Java and Starmade, unless anyone know of a simpler fix.
     

    AndyP

    Customer Experience Manager
    Joined
    Aug 15, 2013
    Messages
    1,174
    Reaction score
    254
    • Schine
    • Wired for Logic
    Or look into your logs.
    Open the log.txt.0 with a text editor and examine the last lines.

    Usually downgrading does not work, only in some small dev-build changes it can work, but with new fleets and database entries it wont work.

    To repair your installation and get files in a proper state:
    optandrep.png

    then use this:
    optandrep2b.png

    On the new launcher it looks a bit different, but does the same thing:
    launcher2-optandrepait.png

    - Andy
     
    Joined
    Aug 14, 2013
    Messages
    2,806
    Reaction score
    939
    • Councillor 3 Gold
    • Wired for Logic
    • Top Forum Contributor
    When I downloaded .19592 with the beta launcher I got this same issue, downloading with the old launcher works fine and the beta launcher still thinks I am on .19590
     

    StormWing0

    Leads the Storm
    Joined
    Jun 26, 2015
    Messages
    2,129
    Reaction score
    315
    • Community Content - Bronze 1
    I've noticed that the game will pause loading for a few seconds at 94% on my end but not crash. Might be the same issue just not as bad as these guys. I'll send up my logs in a few.
     
    Joined
    Aug 1, 2015
    Messages
    473
    Reaction score
    84
    • Purchased!
    I noticed mine pauses at 94% also but will launch after a few minutes sometimes. Also it will boot me out of starmade for no reason to desktop. I'm running on the new launcher on steam if that make any difference,i had to leave my old world behind as the launcher just kept locking up even with the newest update.I don't now if t would be related but I had a critical crash on my computer and had to remove the hard drive and access I as a external on my new machine,i transferred the world over to the new launcher made all my shipyard designs into blueprints and erased the old world and started a new world.
     
    Joined
    Jan 22, 2015
    Messages
    73
    Reaction score
    32
    • Legacy Citizen
    • Community Content - Bronze 1
    Thank you, all, for the assistance. Unfortunately, despite following AndyP's instructions, I'm still experiencing the same problem. I am using the old launcher, incase that makes a difference. Also, my system is running Windows 10 and I have an NVIDIA graphics card.

    Thus far I've attempted to repair Starmade through the normal download and then the forced download and overwrite options. I've also removed and reinstalled Java, just incase that was the problem. I also ensured that my graphics card is utilizing the latest drivers. Sadly, I'm still experiencing the same problem as before.

    My last attempt will be to remove Starmade completely through Steam and then reinstall it new. If that doesn't work, then I guess I'll just find something else to do until the next update.